Nagrada „Biljana Kovačević-Vučo“ za braniteljke i branitelje ljudskih prava (2013)

21/05/2013

Fond „Biljana Kovačević-Vučo“ s velikim zadovoljstvom predstavlja kandidatkinje i kandidate iz užeg izbora za ovogodišnju Nagradu „Biljana Kovačević-Vučo“ za braniteljke i branitelje ljudskih prava.

Nagrada se dodeljuje godišnje, braniteljkama ili braniteljima ljudskih prava na lokalnom nivou. Na taj način BKV Fond promoviše i nagrađuje napore i rad braniteljki i branitelja ljudskih prava tokom prethodne godine.

Braniteljke i branitelji ljudskih prava rade za dobro svih nas, boreći se za naša prava i omogućavajući nam da živimo slobodnije i sigurnije živote. Branitelj ljudskih prava može biti bilo ko. Bilo ko, ko na bilo koji način promoviše i štiti ljudska prava drugih, je branitelj ljudskih prava. Kako bismo gradili kulturu ljudskih prava u Srbiji, svaki put kada su nečija prava na bilo koji način ugrožena potrebno je da postanemo branitelji ljudskih prava.

Kandidatkinje i kandidati iz užeg izbora za BKV Nagradu dali su važan doprinos promociji i zaštiti ljudskih prava drugih tokom 2012-2013. godine. Nominovani su:

• Slobodan Jovanović

• Svetlana Šarić

• Živorad Branković i Valentina Krstić (grupna nominacija)

• profesori i osoblje Visoke škole za obrazovanje vaspitača u Vršcu (grupna nominacija).

Nominovani su svojim delovanjem poboljšali ili olakšali rad naših škola, našeg pravnog sistema, naših javnih institucija i naših domova, kroz napore da obrazuju vaspitače, kroz kampanju da promene zakonodavstvo kako bi zaštitili decu, kroz borbu protiv korupcije i zloupotrebe javnih funkcija od strane javnih službenika i kroz borbu da se zaštite žene i deca žrtve porodičnog nasilja.

Slobodan Jovanović je predložen za Nagradu zbog kampanje za promenu dela domaćeg zakonodavstva koje se tiče zaštite dece. Nakon gubitka osmogodišnje ćerke, čiji je život prekinuo silovatelj o čijoj prošlosti niko ništa nije znao, gospodin Jovanović je započeo kampanju za promenu važećih zakona i podizanje svesti o problemima seksualnog zlostavljanja i pedofilije, kako bi se stvorili uslovi da ni jedan roditelj ne proživljava sličnu tragediju. Zakon, nazvan „Marijin zakon“ po detetu Slobodana Jovanovića, usvojen je u aprilu mesecu ove godine. Zakon, između ostalog, uvodi obavezu stvaranja registra seksualnih zlostavljača i prestupnika.

Svetlana Šarić je predložena za svoj rad na zaštiti i podršci ženama i deci žrtvama nasilja u porodici. Gospođa Šarić je veteranka uličnog aktivizma. Radi u Vlasotincu, gde se bori za promociju ljudskih prava i osnaživanje žena u svojoj lokalnoj sredini. Osnivačica je SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja u Vlasotincu, organizacije koja je model aktivizma angažovanog na pomoći lokalnoj zajednici u promociji i zaštiti ljudskih prava.

Živorad Branković i Valentina Krstić predloženi su za Nagradu zbog hrabrih napora da spreče zloupotrebe javne funkcije i korupciju. Gospodin Branković smenjen je sa mesta upravnika Kazneno-popravnog zavoda Niš kada je obelodanio da vaspitači u ovoj ustanovi primaju mito, a stražari koriste zatvorenike za krađu državne imovine. Gospodin Branković je vodio upornu višegodišnju kampanju, kako bi upoznao javnost sa zloupotrebama službenog položaja i zloupotrebama prava zatvorenika, koja je rezultovala sudskom presudom kojom je gospodin Branković dobio slučaj protiv Ministarstva pravde i nezakonitog rešenja o njegovoj smeni. Gospođa Krstić je, zato što je hrabro i uporno ukazivala na zloupotrebu javne funkcije i prijavljivala korupciju u istoj ustanovi, suspendovana sa radnog mesta i protiv nje je pokrenuto nekoliko disciplinskih postupaka. Ona je, kao i gospodin Branković, na sudu dobila slučaj protiv mere suspenzije i nedavno se vratila na svoje radno mesto u KPZ Niš.

Profesori i osoblje Visoke škole za obrazovanje vaspitača u Vršcu nominovani su za inovativni pristup i važan rad na promeni sistema obrazovanja, kroz uvođenje studijskog programa za obrazovanje vaspitača na romskom jeziku. Tokom školske 2012-2013. godine ova škola izvešće prvu generaciju diplomiranih studenata, školovanih da predaju na romskom jeziku. Tako je u novembru 2012. godine, prva na svom maternjem jeziku u Vršcu diplomirala studentkinja iz Alibunara. Vizionarski rad Visoke škole u Vršcu je važan korak ka promociji i zaštiti prava i kulture najjače marginalizovane manjinske zajednice u Srbiji. Rad profesora i osoblja ove Škole, koji ove školske godine prolazi kroz važnu fazu, predstavlja temeljnu osnovu za budućnost zemlje.

BKV Nagrada ustanovljena je 2011. godine u znak sećanja na Biljanu Kovačević-Vučo. Listu kandidatkinja i kandidata za nagradu sa njenim imenom objavljujemo 21. maja, na Biljanin rođendan. Ponosni smo što na ovaj način promovišemo ideju ljudskih prava u njeno ime.Saopštenja
Hrabrost ima ime
Nagrada "Biljana Kovačević-Vučo" za 2014. godinu
2013 Nagrada „Biljana Kovačević-Vučo“ za braniteljke i branitelje ljudskih prava
Pretnje ljudskim pravima i demokratiji - Nulti broj