NAGRADA „BILJANA KOVAČEVIĆ-VUČO“ ZA BRANITELJKE I BRANITELJE LJUDSKIH PRAVA 2012.

21/06/2012

U znak sećanja na Biljanu Kovačević-Vučo, istaknutu braniteljku ljudskih prava, osnovan je Fond „Biljana Kovačević-Vučo“ koji svojim društvenim aktivizmom podiže svest građana o velikoj važnosti borbe za ljudska prava.

Sledeći njene principe i ciljeve kojima je bila posvećena Fond „Biljane Kovačević-Vučo“ drugu godinu za redom dodeljuje nagradu pojedincu ili organizaciji koja se kroz svoju aktivnost zalaže za zaštitu i unapređenje ljudskih prava.

Dodela nagrade je zakazana za 25. jun u svečanoj sali Skupštine grada Beograda gde će nam nominovani borci za ljudska prava predstaviti svoj rad. Oni su na osnovu svog izuzetnog truda i rada u prethodnoj godini zaslužili da se, od brojnih kandidata, nađu među 3 nominovana za ovu prestižnu nagradu, a oni su: Nedim Sejdinović, Svetlana Svetlana Lukić i Svetlana Vuković kao i Oliver Frljić.

Pobednika, kao i prošle godine, bira komisija koju čine: Aida Ćorović, direktorka NVO Urban In, Novi Pazar, Vojin Dimitrijević, direktor Beogradskog centra za ljudska prava, Milica Đorđević, predsednica Upravnog odbora Centra za integraciju mladih, Borka Pavićević, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju i Ljiljana Spasić, Izvršna direktorka NVO Građanska akcija Pančevo.

Nagrada se sastoji i od novčanog dela koji je namenjen za finansiranje aktivnosti u oblasti borbe za ljudska prava, po izboru dobitnika/ce.

Saopštenja
Hrabrost ima ime
Nagrada "Biljana Kovačević-Vučo" za 2014. godinu
2013 Nagrada „Biljana Kovačević-Vučo“ za braniteljke i branitelje ljudskih prava