Monitoring predizborne kampanje 2012

13/06/2012

1. Sudeći prema izveštajima inostranih i domaćih posmatrača, medijskom praćenju i izjavama nevladinih organizacija i eksperata,izborni proces u Srbiji je protekao bez drastičnih kršenja relevantnih zakonskih propisa i medjunarodno prihvaćenih standarda i principa. Nezavisno od žalbi i optužbi o nepravilnostima u biračkim spiskovima i (nepotvrdjenih) tvrdnji o izbornoj kradji, kao i propustu vlasti da osnuju Nadzorni odbor predvidjen Zakonom o izboru narodnih poslanika (videti Bilten br. 4) preovladava ocena da su lokalni, pokrajinski, parlamentarni i predsednički izbori bili demokratski, slobodni i fer.

Medjutim, u nekoliko gradova u Srbiji došlo je do ozbiljnih incidenata pri prenošenju vlasti na novoizabrane organe. U beogradskoj opštini Surčin je dosadašnja administracija odbila da preda vlast, što je dovelo do višednevnog sukoba u kojima je bilo i nasilja i navodnog kidnapovanja. Slični incidenti su se dogodili u Leskovcu, gde je grupa novoizabranih odbornika napustila listu na kojoj je bila izabrana, omogućivši drugoj koaliciji da formira većinu. I u Leskovcu je došlo do primene nasilja.

2. Nakon prlamentarnih izbora 6. maja, konstituisana je Narodna Skupština Republike Srbije u novom sastavu. 250 novoizabranih poslanika (od kojih su 82 žene, što je znatno više od dosadašnje 52) predstavljaju 46 stranaka i organizacija, 19 više nego u prethodnom sazivu.

3. Zahvaljujći izbornom zakjonodavstvu prema kojem Srbija predstavlja jednu izbornu jedinicu, geografska distribucija mandata i dalje pati od ozbiljnih nedostataka: 94 opštine i njihovih 1,3 milion stanovnika u novom sazivu Parlamenta neće imati predstavnika. Medju tim opštinama su: Gornji Milanovac, Bor, Paraćin, Smederevska Palanka, Ruma, Kovin i Kula – gradovi sa respektabilnom industrijskom tradicijom, koje danas opterećuju ekonomski, socijalni i ekološki problemi katastrofalnih razmera. Samo 51 opština (od kojih 24 imaju status grada) imaju svoje predstavnike u Skupštini.

119 – skoro 50% od ukupno 250 parlamentaraca - su iz Beograda, a dodatnih 35 predstavljaju tri najveća grada u Srbiji: Novi Sad, Kragujevac i Niš.

4. Tri sata pred zatvaranja biračkih mesta na dan drugog kruga predsedničkih izbora, predsednik Evropskog Saveta H. Van Rompaj i Evrpske komisije Ž. M. Baroso su predsedniškom kandidatu Tomislavu Nikoliću čestitali pobedu. Ovaj potez je ubrzo nazvan „tehničkom greškom“, pa je poruka uklonjena sa internet prezentacije EU.

5. Bivši predsednik Srbije Boris Tadić je 5. juna 2012. objavio da su Danieli i Baldieri – dve velike italijanske kompanijekoje su najavile investicije u zemljama jugoistočne Evrope – odlučile da odustanu od otvaranja proizvodnih pogona u Srbiji. Upravo je Boris Tadić tokom predizborne kampanje najavio investicije tih ompanija i sa jednom od njih (Danieli) čak potpisao Memorandum o razumevanju.

G. Tadić insistira da su italijanske kompanije promenile svije odluke posle predsedniških izbora u Srbiji, sugerišući time da ih je izbor Tomislava Nikolića naveo na to. ed

6. Prostorije Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Pančevu su 25. maja napadnute bacanjem kamenja. To je bio deseti takav napad u poslednje tri godine. Predstavnici LSV ovaj napad tumače kao reakciju na izbor kandidata LSV u opštinsku skupštinu Pančeva.

7. Agencija za borbu protiv korupcije je, zbog sumnjičenja da su koristili službeni položaj u svrhe predizborne kampanje, najavila istragu i prekršajne prijave protiv nekoliko učesnika u izbornoj trci:

- Putovanje bivšeg predsednika Borisa Tadića na sajam u Hanoveru će biti predmet istrage zbog nejasnoća o svojstvu u kojem je on tamo putovao, kao i tom prilikom datih predizborno intoniranih izjava;

- Dosadašnji ministar zdravlja i predsedniški kandidat Zoran Stanković je učešće na jednom medjunarodnom skupu u Danskoj iskoristio za promociju svoje kandidature i mobilizaciju podrške Ujedinjenim regionima Srbije (URS), svojoj matičnoj stranci;

- Srpsna napredna stranka nastavlja da odbija razjašnjenje detalja oko finansiranja posete Beogradu bivšeg gradonačelnika Njujorka, Rudolfa Djulijanija, do koje je došlo na njen poziv.

8. Postupajući po obećanju da će – bude li izabran - biti “predsednik svih gradjana Srbije” i podneti ostavku na položaj u svojoj političkoj stranci (SNS), novoizabrani predsednik Tomislav Nikolić je 24. maja podneo ostavku na funkciju predsednika SNS.

Narednog dana on je načelu delegacije SNS otputovao u Moskvu, gde je prisustvovao kongresu Putinove Jedinstvene Rusije.

 

9. Pet stranaka nacionalnih manjina, koje će sa deset poslanika biti predstavljene u novom sazivu Narodne Skupštine i imaće značajnu ulogu u naporima da se obezbedi većina potrebna za izbor nove Vlade, nisu dobile poziv da učestvuju u tekućim konsultacijama o formiranju vladajuće većine.Saopštenja
Hrabrost ima ime
Nagrada "Biljana Kovačević-Vučo" za 2014. godinu
2013 Nagrada „Biljana Kovačević-Vučo“ za braniteljke i branitelje ljudskih prava
Nagrada „Biljana Kovačević-Vučo“ za braniteljke i branitelje ljudskih prava (2013)
Pretnje ljudskim pravima i demokratiji - Nulti broj