2013 Nagrada „Biljana Kovačević-Vučo“ za braniteljke i branitelje ljudskih prava

19/06/2013

Fond „Biljana Kovačević-Vučo“ s ponosom objavljuje da je Slobodan Jovanović dobitnik Nagrade „Biljana Kovačević-Vučo“ za braniteljke i branitelje ljudskih prava.

Slobodanu Jovanoviću je uručena Nagrada za 2013. godinu na ceremoniji dodele u Skupštini grada Beograda. Gospodina Jovanovića je za Nagradu predložila Sonja Dakić, koja je na ceremoniji dodele nagrade, predstavljajući Slobodana Jovanovića, rekla da je, za nju, nakon svega što je o njemu saznala iz medija, Slobodan Jovanović bio jasan i očigledan izbor. „U ime svih roditelja, hvala vam što niste odustali i što se niste predali“, rekla je ona. U ime žirija je govorila Aida Ćorović, koja je, obrazlažući odluku žirija, govorila o važnosti doprinosa Slobodana Jovanovića promociji i zaštiti ljudskih prava u toku protekle godine. Ona je rekla da je gospodin Jovanović „njen heroj“.

Pored Slobodana Jovanovića, za ovogodišnju Nagradu „Biljana Kovačević-Vučo“ za braniteljke i branitelje ljudskih prava ove godine predloženi su i Živorad Branković i Valentina Krstić, Svetlana Šarić i profesori i osoblje Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača „Mihailo Pavlov“ iz Vršca.

Fond „Biljana Kovačević-Vučo“ ponosno ističe doprinos svih predloženih kandidatkinja i kandidata promociji i zaštiti ljudskih prava. Oni su svojim delovanjem poboljšali ili olakšali rad naših škola, našeg pravnog sistema, naših javnih institucija i naših domova, kroz napore da obrazuju vaspitače, kroz kampanju da promene zakonodavstvo kako bi zaštitili decu, kroz borbu protiv korupcije i zloupotrebe javnih funkcija od strane javnih službenika i kroz borbu da se zaštite žene i deca žrtve porodičnog nasilja.

Slobodan Jovanović je predložen za Nagradu zbog kampanje za promenu dela domaćeg zakonodavstva koje se tiče zaštite dece. Nakon gubitka osmogodišnje ćerke, čiji je život prekinuo silovatelj o čijoj prošlosti niko ništa nije znao, gospodin Jovanović je započeo kampanju za promenu važećih zakona i podizanje svesti o problemima seksualnog zlostavljanja i pedofilije, kako bi se stvorili uslovi da ni jedan roditelj ne proživljava sličnu tragediju. Zakon, nazvan „Marijin zakon“ po detetu Slobodana Jovanovića, usvojen je u aprilu mesecu ove godine. Zakon, između ostalog, uvodi obavezu stvaranja registra seksualnih zlostavljača i prestupnika.

Svetlana Šarić je predložena za svoj rad na zaštiti i podršci ženama i deci žrtvama nasilja u porodici. Gospođa Šarić je veteranka uličnog aktivizma. Radi u Vlasotincu, gde se bori za promociju ljudskih prava i osnaživanje žena u svojoj lokalnoj sredini. Osnivačica je SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja u Vlasotincu, organizacije koja je model aktivizma angažovanog na pomoći lokalnoj zajednici u promociji i zaštiti ljudskih prava.

Živorad Branković i Valentina Krstić predloženi su za Nagradu zbog hrabrih napora da spreče zloupotrebe javne funkcije i korupciju. Gospodin Branković smenjen je sa mesta upravnika Kazneno-popravnog zavoda Niš kada je obelodanio da vaspitači u ovoj ustanovi primaju mito, a stražari koriste zatvorenike za krađu državne imovine. Gospodin Branković je vodio upornu višegodišnju kampanju, kako bi upoznao javnost sa zloupotrebama službenog položaja i zloupotrebama prava zatvorenika, koja je rezultovala sudskom presudom kojom je gospodin Branković dobio slučaj protiv Ministarstva pravde i nezakonitog rešenja o njegovoj smeni. Gospođa Krstić je, zato što je hrabro i uporno ukazivala na zloupotrebu javne funkcije i prijavljivala korupciju u istoj ustanovi, suspendovana sa radnog mesta i protiv nje je pokrenuto nekoliko disciplinskih postupaka. Ona je, kao i gospodin Branković, na sudu dobila slučaj protiv mere suspenzije i nedavno se vratila na svoje radno mesto u KPZ Niš.

Profesori i osoblje Visoke škole za obrazovanje vaspitača u Vršcu nominovani su za inovativni pristup i važan rad na promeni sistema obrazovanja, kroz uvođenje studijskog programa za obrazovanje vaspitača na romskom jeziku. Tokom školske 2012-2013. godine ova škola izvešće prvu generaciju diplomiranih studenata, školovanih da predaju na romskom jeziku. Tako je u novembru 2012. godine, prva na svom maternjem jeziku u Vršcu diplomirala studentkinja iz Alibunara. Vizionarski rad Visoke škole u Vršcu je važan korak ka promociji i zaštiti prava i kulture najjače marginalizovane manjinske zajednice u Srbiji. Rad profesora i osoblja ove Škole, koji ove školske godine prolazi kroz važnu fazu, predstavlja temeljnu osnovu za budućnost zemlje.

BKV Nagrada ustanovljena je 2011. godine u znak sećanja na Biljanu Kovačević-Vučo. Ponosni smo što na ovaj način promovišemo ideju ljudskih prava u njeno ime.

BKV Fond se zahvaljuje Ambasadi Kraljevine Holandije, Ambasadi Republike Austrije, Ambasadi Velike Britanije, Fondu za otvoreno društvo i Skupštini grada Beograda za podršku Nagradi „Biljana Kovačević-Vučo“ ove godine i od kada je Nagrada ustanovljena.Saopštenja
Hrabrost ima ime
Nagrada "Biljana Kovačević-Vučo" za 2014. godinu
Nagrada „Biljana Kovačević-Vučo“ za braniteljke i branitelje ljudskih prava (2013)
Pretnje ljudskim pravima i demokratiji - Nulti broj