O nama

Fond „Biljana Kovačević-Vučo“ je osnovan 2010. godine u znak sećanja na Biljanu Kovačević-Vučo, istaknutu braniteljku ljudskih prava u Srbiji, sa namerom da nastavi sa zalaganjem za ciljeve kojima je ona posvetila svoj život. Fond je uspostavio godišnju nagradu „Biljana Kovačević-Vučo“ koja se dodeljuje braniteljima/braniteljkama ljudskih prava, koja je temelj našeg rada u sferi bavljenja ljudskim pravima. Pored toga, Fond sprovodi druge aktivnosti kao što su projekti kojima se, u partnerstvu sa drugim organizacijama, nastoji da istraži i javnosti predstavi pouzdane informacije o prošlim i sadašnjim temama vezanim za tranziciju, što uključuje: tranzicionu pravdu, suočavanje sa prošlošću i transparentnost u Srbiji, sa ciljem promovisanja javnih debata i ojačavanju učešća građana u političkom procesu i nadzoru vlade.

BKV Nagrada

Fond „Biljana Kovačević-Vučo“ s ponosom objavljuje da je Slobodan Jovanović dobitnik Nagrade „Biljana Kovačević-Vučo“ za braniteljke i branitelje ljudskih prava za 2013. godinu.

Slobodanu Jovanoviću je uručena Nagrada za 2013. godinu na ceremoniji dodele u Skupštini grada Beograda. Gospodina Jovanovića je za Nagradu predložila Sonja Dakić, koja je na ceremoniji dodele nagrade, predstavljajući Slobodana Jovanovića, rekla da je, za nju, nakon svega što je o njemu saznala iz medija, Slobodan Jovanović bio jasan i očigledan izbor. „U ime svih roditelja, hvala vam što niste odustali i što se niste predali“, rekla je ona. U ime žirija je govorila Aida Ćorović, koja je, obrazlažući odluku žirija, govorila o važnosti doprinosa Slobodana Jovanovića promociji i zaštiti ljudskih prava u toku protekle godine. Ona je rekla da je gospodin Jovanović „njen heroj“.

Pored Slobodana Jovanovića, za ovogodišnju Nagradu „Biljana Kovačević-Vučo“ za braniteljke i branitelje ljudskih prava ove godine predloženi su i Živorad Branković i Valentina Krstić, Svetlana Šarić i profesori i osoblje Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača „Mihailo Pavlov“ iz Vršca.