Kandidat 2013 - Slobodan Jovanović

Slobodan Jovanović je predložen za Nagradu zbog kampanje za promenu dela domaćeg zakonodavstva koje se tiče zaštite dece. Nakon gubitka osmogodišnje ćerke, čiji je život prekinuo silovatelj o čijoj prošlosti niko ništa nije znao, gospodin Jovanović je započeo kampanju za promenu važećih zakona i podizanje svesti o problemima seksualnog zlostavljanja i pedofilije, kako bi se stvorili uslovi da ni jedan roditelj ne proživljava sličnu tragediju. Zakon, nazvan „Marijin zakon“ po detetu Slobodana Jovanovića, usvojen je u aprilu mesecu ove godine. Zakon, između ostalog, uvodi obavezu stvaranja registra seksualnih zlostavljača i prestupnika.

 

BKV Nagrada

Fond „Biljana Kovačević-Vučo“ s ponosom objavljuje da je Slobodan Jovanović dobitnik Nagrade „Biljana Kovačević-Vučo“ za braniteljke i branitelje ljudskih prava za 2013. godinu.

Slobodanu Jovanoviću je uručena Nagrada za 2013. godinu na ceremoniji dodele u Skupštini grada Beograda. Gospodina Jovanovića je za Nagradu predložila Sonja Dakić, koja je na ceremoniji dodele nagrade, predstavljajući Slobodana Jovanovića, rekla da je, za nju, nakon svega što je o njemu saznala iz medija, Slobodan Jovanović bio jasan i očigledan izbor. „U ime svih roditelja, hvala vam što niste odustali i što se niste predali“, rekla je ona. U ime žirija je govorila Aida Ćorović, koja je, obrazlažući odluku žirija, govorila o važnosti doprinosa Slobodana Jovanovića promociji i zaštiti ljudskih prava u toku protekle godine. Ona je rekla da je gospodin Jovanović „njen heroj“.

Pored Slobodana Jovanovića, za ovogodišnju Nagradu „Biljana Kovačević-Vučo“ za braniteljke i branitelje ljudskih prava ove godine predloženi su i Živorad Branković i Valentina Krstić, Svetlana Šarić i profesori i osoblje Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača „Mihailo Pavlov“ iz Vršca.